Daca viitorul ar fi inchis intr-un glob de sticla si o vrajitoare si-ar plimba alene mainile peste fulgerele razlete trezindu-ne fiori, poate am uita mult prea repede ca avem de-a face cu miracolele fizicii si nu cu un act de magie.

Ethan Brown atinge o “minge electrica” dupa spectacolul “Minunile fizicii” , parte din Expeditiile Stiintifice din 24 martie 2007 tinute la Universitatea din Wisconsin-Madison.
©UW-Madison University Communications;
Fotografie: Aaron Mayes
Plasma ia nastere in clipa in care atomii unui gaz se incalzesc pana la temperaturi foarte mari. Atomii au atata energie incat atunci cand incep sa se ciocneasca, electronii cedeaza. Prin urmare, plasma reprezinta o gramada de electroni si ioni.
Globul cu plasma nu este nimic altceva decat o bobina Tesla in miniatura. In interiorul globului se afla o bobina din fire prin care trece un curent de frecventa ridicata. Electronii din fire oscileaza foarte repede, iar atomii se cutremura atat de tare incat electronii lor incep sa cada formand plasma.

Bobina Tesla la Questacon – Centrul National de Stiinta si Tehnologie din Canberra, Australia
In interiorul sticlei este un vid parțial. Acest lucru înseamnă doar că o parte din aer a fost aspirat. Deoarece nu există la fel de mult aer in interior, este mult mai usoara producerea de scântei electrice, vizibile mult mai clar. Gratioasele arce purpurii de plasma care danseaza in interiorul globului de sticla sunt generate de tensiunea alternativa in centrul acestuia prin crearea unui camp electromagnetic.
In centrul globului cu plasma este un voltaj alternativ mare, de obicei cativa kilovolti osciland la aproximativ 30 kHz . Densitatea scazuta a gazului din globul de sticla (adesea neon) favorizeaza descarcarea in mod semnificativ, raportat la aer la presiune atmosferica (de exemplu, defalcarea de tensiune a aerului care provoaca scantei de la un generator Van de Graaff este 30,000 V/cm, in timp ce in glob se formeaza arce cu mult mai ample cu doar cativa volti). Aceste arce de plasma isi croiesc drum din centrul glubului catre margini, in incercarea nereusita de a ajunge la pamant. La atingerea globului se creeaza un traseu catre pamant ceea ce mareste puterea descarcarilor – motivul pentru care arcele sunt atrase de mana atunci cand aceasta atinge globul.
Voltajul alternativ din centrul globului da nastere unor valuri electromagnetice si arcele de plasma actioneaza asemenea unor antene, ceea ce inseamna ca extensia campului electromagnetic ce inconjoara gadgetul este semnificativ mai mare decat limitele globului de sticla.

Experiment – aprinderea unui bec de la arcele de plasma
Mai mult decat atat, aducerea in apropierea plasmei un tub fluorescent permite electronilor din interiori sa fie accelerati de acest camp si acei electroni in miscare constituie curent electric ceea ce duce la aprinderea becului. Acest lucru demonstreaza ca o unda electromagnetica poate fi folosita pentru a accelera particulele, oferind o alternativa voltajelor mari, statice date de generatoarele Van de Graaff.

Daca vrei sa ai propriul tau numar de magie, globul cu plasma poate fi gasit si in magazinul de cadouri USBmania.
Foarte tare. Explicatia fenomenului e foarte buna , iar un astfel de glob e perfect pentru a fi oferit unei persoane care aprecieaza un astfel de cadou.
Toate cele bune,
Andreea
Suuper! Explicatiile sunt foarte bune! Imi face deosebita placere sa am un astfel de obiect in casa mea!